Launchroom

CONTACT

+32 0497 929453

Lynda@launchroom.be

Lange Koepoortstraaat 16

2000 Antwerpen

Opening Hours:

Tuesday-Saturday 11u - 18u

Sunday 13u - 17u

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

© 2019 by launchroom

Amal

De arganboom komt enkel voor in het zuid-westen van Marokko, in de streek van Agadir, de Sousvallei, de Anti-Atlas en de Hoge Atlas. Zijn geelbruine vruchten bevatten één tot drie amandelen die tot 55% olie bevatten. Die worden sinds oudsher verwerkt tot de unieke gouden arganolie. Eén procédé levert een olie op die geschikt is voor de consumptie, een ander procédé een olie die uitzonderlijk voedend en helend is voor de huid. In 1219 al schreef de vermaarde Arabische arts Ibn Al Baytar over de heilzame eigenschappen van argan.


Omdat elk deel van de arganboom wordt gebruikt, vormt hij een onmisbare bron aan inkomsten.

Zo'n 3 miljoen plattelandsmensen voorzien er direct of indirect mee in hun levensonderhoud. Bovendien vormen arganbomen een dam tegen de verwoestijning: door hun krachtige wortelvorming houden ze grondwater vast, en zorgen zo voor het behoud van vruchtbare grond. 

In het kader van de herwaarderig van de boom en de streek in het algemeen ontstonden eind jaren negentig verschillende vrouwencoöperatieven voor de productie van arganolie. Door het combineren van de traditionele werkwijze met moderne technologie bereikten die een optimaal productieproces.